Annonce

Annonce

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg

Målinger kan give indblik i, hvordan vejret i løbet af vækstsæsonen påvirker den enkelte afgrøde, f.eks. hvordan mængden af solskinstimer påvirker olieindholdet i en bestemt afgrøde. Foto: Mikkel Vognæs

Regionale vejrforskelle spiller væsentlig rolle for høsten

Data giver et indblik i de forskellige regioners vejrforhold og et fingerpeg om afgrødernes kvalitet og udbytterne.

Vejret i vækstsæsonen 2020 har været usædvanligt kontrastfyldt.

Sammenligner man vejrforholdene i Midt- og Vestjylland med Vestsjælland, kan man se, at de jyske landmænd har fået mere end dobbelt så meget nedbør på deres marker sammenlignet med deres sjællandske kollegaer. Desuden har de midtjyske landmænd lavest lufttemperatur samt færrest solskinstimer.

Det viser data fra de over 1.000 FieldSense-vejrstationer, der er placeret på marker i hele landet, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

"Det er rigtig interessant viden om vejrforholdene, som har stor værdi for de danske landmænd, da det er med til at forklare udbytte og kvalitet for en given afgrøde et givent sted i landet," siger direktør i Danish Agro Henning Fogh.

Han forklarer, at data kan fortælle noget om, hvilken kvalitet af afgrøderne og hvor stort et udbytte en landmand kan forvente, men understreger, at jordforhold og -bearbejdning selvfølgelig også spiller en rolle.

Data kan desuden give indblik i sammenhængen mellem olieindholdet i rapsen og antallet af solskinstimer i vækstsæsonen, uddyber han.

Svingende temperaturer

Både januar og februar har været ekstraordinær varm med middeltemperatur omkring 5,5 grader, hvorimod DMI halvvejs gennem juni havde noteret måneden som den koldeste i 41 år. 

FieldSense er en teknologivirksomhed, som udvikler beslutningsstøtteværktøjer til landbrugsindustrien, og som Danish Agro er medejer af.

FieldSense har udviklet en vejrstation, der placeres på den enkelte landmands marker, og som måler på otte vejrparametre: Jordtemperatur, regnmåler, vindhastighed, lufttemperatur, lufttryk, luftfugtighed, lysindfald og UV-intensitet.

Vejrparametrene kan landmanden aflæse på en smartphone, tablet eller PC. De lokale vejrforhold måles hvert 10. minut, så landmanden hele tiden har adgang til aktuelle, lokale og præcise vejrdata. 

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark