Annonce

Annonce

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg

Målinger kan give indblik i, hvordan vejret i løbet af vækstsæsonen påvirker den enkelte afgrøde, f.eks. hvordan mængden af solskinstimer påvirker olieindholdet i en bestemt afgrøde. Foto: Mikkel Vognæs

Regionale vejrforskelle spiller væsentlig rolle for høsten

Data giver et indblik i de forskellige regioners vejrforhold og et fingerpeg om afgrødernes kvalitet og udbytterne.

Vejret i vækstsæsonen 2020 har været usædvanligt kontrastfyldt.

Sammenligner man vejrforholdene i Midt- og Vestjylland med Vestsjælland, kan man se, at de jyske landmænd har fået mere end dobbelt så meget nedbør på deres marker sammenlignet med deres sjællandske kollegaer. Desuden har de midtjyske landmænd lavest lufttemperatur samt færrest solskinstimer.

Det viser data fra de over 1.000 FieldSense-vejrstationer, der er placeret på marker i hele landet, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

"Det er rigtig interessant viden om vejrforholdene, som har stor værdi for de danske landmænd, da det er med til at forklare udbytte og kvalitet for en given afgrøde et givent sted i landet," siger direktør i Danish Agro Henning Fogh.

Han forklarer, at data kan fortælle noget om, hvilken kvalitet af afgrøderne og hvor stort et udbytte en landmand kan forvente, men understreger, at jordforhold og -bearbejdning selvfølgelig også spiller en rolle.

Data kan desuden give indblik i sammenhængen mellem olieindholdet i rapsen og antallet af solskinstimer i vækstsæsonen, uddyber han.

Svingende temperaturer

Både januar og februar har været ekstraordinær varm med middeltemperatur omkring 5,5 grader, hvorimod DMI halvvejs gennem juni havde noteret måneden som den koldeste i 41 år. 

FieldSense er en teknologivirksomhed, som udvikler beslutningsstøtteværktøjer til landbrugsindustrien, og som Danish Agro er medejer af.

FieldSense har udviklet en vejrstation, der placeres på den enkelte landmands marker, og som måler på otte vejrparametre: Jordtemperatur, regnmåler, vindhastighed, lufttemperatur, lufttryk, luftfugtighed, lysindfald og UV-intensitet.

Vejrparametrene kan landmanden aflæse på en smartphone, tablet eller PC. De lokale vejrforhold måles hvert 10. minut, så landmanden hele tiden har adgang til aktuelle, lokale og præcise vejrdata. 

Flere artikler fra samme sektion

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning

Adfærdsbehov kan ikke bare avles væk: »Manglende mulighed for at rode er en af risikofaktorerne bag halebid«

Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.

12-05-2022 8 minutter Dyrevelfærd,   Forskning